İntermodal Taşımacılık - Arkas Lojistik

İntermodal Taşımacılık - Arkas Lojistik

Blog Tarihi 01/02/2024

İntermodal Taşımacılık

Sürdürülebilir taşıma sistemlerinin önemli bir parçası olan internodal taşımacılık, taşıma kabini değiştirilmeksizin, iki farklı taşıma modundan destek alınarak yapılan sistemdir. Kombine taşımacılığın temelinde bulunmaktadır. internodal taşımacılık sırasında denizyolu, demiryolu, havayolu gibi taşıma türlerinden destek alınmaktadır. Birbirine entegre olacak şekilde öne çıkan temel bileşenleri oluşturulduğu bilinmektedir. Bu sayede uygun taşıma türünün seçilmesiyle beraber güvenlik, hız ve maliyet konusunda optimizasyon sağlanmaktadır. İntermodal taşımacılık pek çok avantajı bir araya getirmektedir.

İntermodal taşımacılık ne demek diye sorulduğu zaman belli başlı özellikleri sıralamak mümkündür. Bu taşımacılık süreçleri içerisinde eşyaların yeniden elleçlemesi engellenmektedir. En önemli özelliklerinden birisiyse modlar arasındaki ekipman değişiminin serbest bir şekilde gerçekleştiriliyor olmasıdır. Bir kamyonda bulunan konteyner parçası, bir uçağın içerisinde taşınabilmektedir. Aynı zamanda demiryolu aracı da denizyolu taşımacılığıyla beraber taşınmaktadır. İntermodal taşımacılık faaliyetlerinde yükler, içerisine konuldukları taşıma ünitesinden başka bir üniteye aktarılmamaktadır. Yükleme ile varış adresi arasında kullanılacak farklı taşıma modlarında birden fazla taşıyıcıdan destek alınmaktadır. Bunun için de yine birden fazla taşıma sözleşmesine yer verilmektedir. Tüm taşımacılık sürecinden de sadece bir firma değil, birden fazla taşımacı firma sorumlu hale gelmektedir. Genel olarak da denizyolu, karayolu ve demiryolu gibi kombinasyonlar oluşturulmaktadır. İntermodal taşımacılık özellikleri için bu örnekleri sunmak mümkündür.

Intermodal Taşımacılık Nedir?

Pek çok kişi İntermodal taşımacılık hakkında araştırma yapmaya devam etmektedir. Özellikle sıkça intermodal taşımacılık nedir sorusu sorulmaya devam etmektedir. Taşıma aracı değişmeksizin en az iki farklı taşımacılık yöntemi kullanılarak oluşturulan bir sistemdir. Etkili ve faydalı bir taşıma operasyonu olarak tanımlanması da mümkündür. İntermodal taşımacılık yapıldığı sırada yükler yer alan taşıma araçlarından alınmaz. Yani taşıma sürecinde taşıma araçları, konteyner çeşitleri değişmez. Yükler, sevkiyat işlemleri sırasında farklı bir konteynere geçirilmez. Sevkiyat işlemlerinin bitimine kadar aynı konteyner içerisinde tutulmaktadır. Farklı pek çok intermodal taşımacılık türleri olsa da genel olarak bu sistem takip edilmektedir.

İntermodal taşımacılık faaliyetleri sırasında ürünlerin geçişi, belirli araçlardan destek alınarak yapılmaktadır. Böylece konteyner değişiklikleri gibi işlemlerden ötürü zaman kaybı yaşanmaz. Sadece zamandan değil maliyetten de kazanç durumu söz konusudur. Sevkiyat süreci çok daha verimli ve zararsız şekilde tamamlanabilmektedir. Bu taşımacılık çeşidinin en önemli özelliği, modlar arasında ekipmanların da taşınıyor olmasıdır. Örneklendirmek gerekirse tırda bulunan konteyner kısmı, gemide de taşınabilmektedir. Demiryolunda kullanılan vagonlar, denizyolunda da kullanıma uygundur. Taşıma süreci sırasında hem yükler hem de diğer eşyalar taşıma ünitesiyle birlikte diğer moda geçirilmektedir. Bu yüzden İntermodal taşımacılık avantajları sanıldığından çok daha fazladır.

Intermodal Taşımacılık Nasıl Yapılır?

Öne çıkan soru işaretleri içerisinde Intermodal taşımacılık nedir nasıl yapılır şeklinde sorular bulunmaktadır. Bu taşımacılık sistemi içerisinde değişen nokta yalnızca taşımacılık şeklidir. Kara yollarında taşınan ürün, sevkiyat sırasında demir yoluna geçiş yapar. Yani belirli bir süre kara yolundan devam eden sevkiyat süreci, bir süre sonrasında demiryoluna taşınmaktadır. Bu aşamada, ürün ve eşyaların taşınmasında kullanılan araç değişmez. Bu da intermodal taşımacılığın öne çıkmasındaki en temel sebeplerden birisi olarak gösterilmektedir.

Taşıma araçları içerisinde kullanılan önemli noktalar konteynerler, trenler ve vagonlar olarak bilinmektedir. İntermodal taşımacılık yapma işlemleri sırasında demiryolu, havayolu, denizyolu öne çıkmaktadır. İntermodal taşımacılık, yalnızca taşınması istenilen yüklerin gemiye kadar tırla taşınması sürecini oluşturmaktadır. Bu sayede tüm rol rotası boyunca sağlıklı ve sorunsuz bir nakliye işlemi yapılmış olmaktadır. BU işlemlerin gerçekleşmesi sırasında taşıma aracında, konteynerlerde herhangi bir değişim durumu da söz konusu değildir.

İntermodal taşımacılığının diğer taşımacılık türlerinden ayrılmasını sağlayan bazı noktalar vardır. Bunlardan ilki, yük üzerinde herhangi bir değişikliğin yapılmamasıdır. Aynı zamanda yükün taşınması için kullanılan taşımacılık modu da değişmemektedir. Taşıma araçlarının değişmiyor oluşu, sevkiyat sırasında güvenli bir sürecin oluşması anlamına gelmektedir. Ürünlere temas edilmemesi, hijyen koşulları, güvenlik adımları gibi birçok konuda da fayda sağlamaktadır. Bu faydaların sıralanabileceği pek çok örnek verilmesi de mümkündür. Intermodal taşımacılık örnekleri, denizden karaya, karadan denize, demiryoluna olacak şekilde farklı kombinasyonlarla ortaya çıkmaktadır.

Intermodal Taşımacılık Avantajları Nelerdir?

Intermoda taşıma uygulamalarında, ürünlerin transferi yapılmaz. Ürün transferinin yerine taşıma birimi transfer edilmektedir. Genel olarak karma taşıma çeşidi olarak tanımlanmaktadır. Sürekli olarak kullanılıyor olması, firmalara da farklı avantajlar kazandırmaktadır. İntermodal taşımacılığın faydaları içerisinde öncelikli seçenek güvenli olması olarak bilinmektedir. Taşıma işlemleri sırasında ürünlerin güvenliği ile ilgili pek çok riskin ortadan kaldırılması sağlanmaktadır. Ürünlerin taşınma sürecinde, olumsuz durumların pek çok yok edilmektedir. Firmalar için de büyük bir fayda sağlayan bu taşımacılık şekilde çeşitli tasarrufların meydana gelmesini sağlamaktadır.

İntermodal taşımacılık yöntemini kullanan firmalar, özellikle çevre dostu bir adım atmış olmalarıyla öne çıkarlar. Karbon salınımının en aza indirilmesi noktasında önemli bir etkileri vardır. Güvenilir taşımacılık yöntemi olarak bilinen İntermodal taşımacılık, ürünlerin dış ortamdan etkilenmesinin önüne geçmektedir. Ülkeler ve bölgeler arasında sınır kapılarında bekleme, trafik yoğunluğunun ortadan kaldırılması gibi birçok sorunu yok etmektedir. Çevreci olarak anılan bu taşımacılık şekli, tüm taşıma yollarının kullanılması şeklinde de kombine edilebilmektedir. Şimdilerde İntermodal taşıma şekilleri sevkiyatların hızla tamamlanması, düşük maliyetlerin ortaya çıkması, zaman yönetiminin etkili şekilde kullanılması gibi birçok artıyı beraberinde getirmektedir. Günden güne daha popüler hale gelen intermodal taşımacılık, Türkiye’de sıklıkla kullanılmaktadır.

 

 

Kaynak: null

İletişim

Sadece bir telefon uzaktayız. İletişim sayfamız üzerinden dilediğiniz zaman bize ulaşabilirsiniz

İletişim