Hava Kargoda Incoterms'in Önemi - Arkas Lojistik

Hava Kargoda Incoterms'in Önemi - Arkas Lojistik

Blog Tarihi 20/05/2024

Hava Kargoda Incoterms'in Önemi

Teknoloji hızla gelişmeye devam ederken sıkça kullanılan kargo ve taşımacılık alanlarından birisi havayolu taşımacılığı olarak bilinmektedir. Uzun mesafeli lojistik faaliyetlerde pek çok kolaylıkla beraber karşınıza çıktığı görülmektedir. Güvenli ve hızlı bir taşımacılık hizmeti sunan hava kargo faaliyetlerinde Incoterms de ön planda tutulmaktadır. Öne çıkan avantajlarla beraber birçok teslimat şekli ortaya çıkmaktadır. Farklı teslimat şekillerinin var olması alıcı ve satıcı taraflar için en uygun olan seçeneğin belirlenmesini sağlamaktadır.

Hava kargo seçenekleri içerisinde teslimat aşamasında kullanılanlar arasında, belirlenen yere teslimat, iş yerine teslimat, taşıma ücreti ödenmiş teslim şeklinde birçok seçenek bulunmaktadır. Hava kargo Incoterms teslim şekilleri arasından yapılan seçimler de alıcı ve satıcının talepleriyle bağlantılıdır. Pek çok çeşitliliğin olması da süreçlerin çok daha sorunsuz bir şekilde tamamlanmasını sağlamaktadır. Ticari süreçlerin daha verimli ve başarılı şekilde devam etmesinde önemli bir etkisi bulunmaktadır. Firmaların, şirketlerin kendi taleplerine ve ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde faaliyet göstermelerinde etkilidir. Hem alıcı hem de satıcı tarafın arasında anlaşarak ithalat ve ihracat süreçlerini yönetmesinde rol almaktadır. Bundan ötürü de pek çok kişi incoterms nedir, neden önemlidir şeklinde araştırmalar yapmaktadır.

Incoterms Nedir?

Gönderi, gümrükleme, sigorta ve dokümantasyon gibi lojistik faaliyetler için ödeme yapmak, yönetmek gibi konularda kimin sorumlu olduğu Incoterms ile belli olmaktadır. Bu tarz prosedürlerin tamamı içerisinde yer almaktadır. İncoterms açılımı ise International commercial terms şeklindedir. Hem satıcı hem de alıcı tarafların sorumluluklarını tanımlamaktadır. Ayrıca uluslararası kabul gören kurallardan oluştuğu bilinmektedir. Uluslararası Ticaret Odası tarafınca, uluslararası işlemlerde malların satışı için satıcıların ve alıcıların sorumluluklarını tanımlayan kuralları bulunmaktadır. Bu kurallar toplamda on bir tanedir. Alıcı tarafların sorumluluklarını belirleyen kurallar, bu işlemlerde alıcı ve satıcılar tarafınca üstlenilecek görevleri netleştirmektedir. Aynı zamanda maliyetlerin ve olası risklerin netleşmesinde de önemli bir yere sahiptir. Bundan ötürü incoterms her yıl olacak şekilde güncellenmektedir.

İlk olarak 1936 yılında yayınlanan Incoterms, zamanla revize edilmiştir. Bundan ötürü çeşitli incoterms açıklamaları görmek mümkündür. Son halini 2010 yılında aldıktan sonra 1 Ocak 2011 yılında yürürlüğe girmiştir. Var olan tüm versiyonların sözleşmelerde ve belgelerde belirtilecek şekilde kullanılması söz konusudur. Pek çok kişinin merak ettiği durumlardan birisi ise Incoterms zorunlu mu sorusudur. Ancak uluslararası satış sözleşmelerinde yer alan Incoterms kuralları zorunlu değildir.

Incoterms Kuralları Nelerdir?

Karşınıza çıkacak olan incoterms çeşitleri için belirli kurallar ve tanımlar bulunmaktadır. Bunları sıralamak gerekirse;

1.      Ex Works (EXW) yani fabrikada teslim, satıcı tarafın en az risk ve sorumluluğunun olduğu şekildir. Burada satıcının malları yüklemenin yapılacağı noktada hazır şekilde bulundurması gerekir. Bu aşamadan sonrasında Incoterms ödeme şekilleri içinde de alıcı taraf, oluşan tüm giderlerden ve risklerden sorumlu tutulmaktadır. Satıcı tarafsa malın yüklenme ve gümrük işlemlerinden sorumlu tutulmamaktadır.

2.      Free Carrier (FCA) yani taşıyıcıya teslim, ikinci en az riskli taşıma şekli olarak bilinir. Satıcı malların sevk işlemini belirlenmiş olan noktaya kadar yapar. Gümrük işlemlerinin ardından gümrükten geçirilir ve malların belirlenen noktaya teslim edilmesiyle satıcının sorumluluğu son bulur. Bu adımdan itibaren tüm risk ve sorumluluklar alıcıya aittir.

3.      Carrige Paid to (CPT) yani taşıma ücreti ödenmiş olarak teslim şeklinde satıcı nakliye, gümrük ve navlun masraflarından sorumludur. Ürünlerin teslim edilmesinin ardından risk ve sorumluluklar alıcıya geçmektedir. Ancak satıcının malları sigortalatma zorunluluğu bulunmaz.

4.      Carriage and Insurance Paid to (CIP) yani taşıma ve sigorta ödenmiş olarak teslim şeklinde CPT ile aynı sorumluluklar bulunmaktadır. Bu sorumluluklara ek olarak nakliye sırasında malların kaybolması, hasar görmesi halinde risk ortaya çıkar. Bundan ötürü sigorta yaptırılması zorunludur. CIP kuralları içerisinde yalnızca asgari sigorta kapsamının karşılanması yeterli olmaktadır.

5.      Delivered at place (DAP) yani belirlenen noktada teslim şekli, satının malları yükleyip kendi ülkesinin gümrüğünden geçirmesiyle yapılır. Mallar, istenilen varış noktasına teslim edilene dek risk ve maliyetler satıcıya aittir ancak satıcı, boşaltma işleminden sorumlu değildir.

6.      Delivered at place unloaded (DPU) yani belirlenen noktada boşaltılan teslim şeklinde malların boşaltılmasından da satıcı sorumludur. Boşaltılma işleminin ardından var olan tüm masraf ve riskler de alıcıya aittir.

7.      Delivered duty paid (DDP) yani gümrük vergisi ödenmiş teslim şekli, satıcının malları alıcının ülkesinde belirlenen yere teslim ettiği teslimat şeklidir. İki gümrükte de vergi ve masraflar, taşıma masrafları satıcıya aittir. Ancak satıcı varış yerindeki boşaltma işleminden sorumlu olmaz. Bu taşıma şekli en büyük sorumluluğun, riskin alındığı yöntem olarak geçmektedir.

8.      Free alongside ship (FAS) yani gemi yanında teslim, satının mallarının yüklemesini yapıp istenen limana getirmesini kapsar. Gümrükleme işlemlerinin ardından limanın içerisine bırakır. Bu şekilde satıcının yükümlülüğü sona ermiş olur.

9.      Cost and freight (CFR) yani mal ve navlun bedeli ödenmiş teslimat şeklinde satıcı ürünleri varış limanına ulaştırmaktadır. Gümrük işlemlerinin de tamamlanmasının yanında boşaltma işlemleri de yapılır. Bu kısımda da sorumluluk ve ücretler satıcıya ait olsa da risk alıcınındır.

10.   Cost, insurance and freight (CIF) yani mal, sigorta ve navlun ödenmiş teslim şeklinde satıcının deniz sigortası yaptırması gerekir. Bu sayede denizde yaşanabilecek kayıp ve hasar durumları engellenmektedir. Satıcının yükümlülükleri de belgelerin alıcıya teslim edilmesiyle son bulmaktadır.

11.   Free on board (FOB) yani geminin bordasında teslimat şekli, FAS teslim prosedürü aynen uygulanır. Limana indirilen mallara ek olarak gemiye yükleme yapılmaktadır. O aşamadan sonra da sorumluluk artık alıcıya ait olur. Alıcının malların kaybolmasından, zarar görmesinden ve bu süreç içerisindeki giderlerden sorumlu tutulmaktadır.

Incoterms Teslim Şekilleri Nelerdir?

Var olan tüm ithalat ve ihracat faaliyetlerinde farklı teslim şekilleri kullanılmaktadır. Öne çıkan durumlarda hangi şartların kapsandığı da incoterms açıklamaları ile aktarılmaktadır. Firmaların üzerine düşen sorumluluklar, ilgili kategoriler ve detaylar da belirtilmektedir. İncoterms tablosu üzerinde yer alan şekiller, farklı durumlara göre alıcı ve satıcı tarafların işlem belirlemelerinde kullanılır. Toplamda 4 ana grubun olduğunu söylemek mümkündür. Bunlar da şu şekilde sıralanmaktadır;

1.      E Grubu: Çıkış

2.      C Grubu: Ödenmiş Navlun

3.      F Grubu: Ödenmemiş Navlun

4.      D Grubu: Varış  

Hava kargo ve incoterms ile ilgili detaylı bilgi almak için profesyonel Arkas Holding ekibi ile iletişime geçebilirsiniz.

Kaynak: Arkas Lojistik

İletişim

Sadece bir telefon uzaktayız. İletişim sayfamız üzerinden dilediğiniz zaman bize ulaşabilirsiniz

İletişim